Medijacija, alternativni način za ubrzanje sudskih postupaka u Srbiji

Šta je zajedničko propalom braku i predmetu protiv države? Razume se, mnogo vremena i novca da bi se došlo do razrešenja. Raskid braka je uvek nemio događaj obojen složenim emocijama. Ali ono što je možda složenije je ono što sledi u odnosu između dva partnera u pravnom smislu, odnosno razrešavanje njihovog bračnog statusa. Situacija je u pogledu trajanja procesa slična i kada fizičko lice tuži državu za obeštećenje: naime, čak i kad država izgubi spor, vremenski period do isplate obeštećenja je dug.

Autor: Đorđo Frušone, novinar

Dakle, koliko košta i koliko traje brakorazvodna parnica? I koliko država mora da plati na račun izgubljenih predmeta i obračunatih kamata ljudima koji traže obeštećenje? U oba slučaja, odgovor je: previše. Propali brak i tužba protiv države imaju još jednu zajedničku karakteristiku: to su tipični primeri sudskih predmeta koji se mogu rešiti medijacijom. Drugim rečima, koliko novca, vremena i nerava bi se moglo uštedeti zahvaljujući medijaciji?

Medijacija je alternativni način rešavanja sudskih postupaka bez odlaska u sud. Ovaj postupak vodi medijator koji suprotstavljene strane okuplja i usmerava ih ka pronalaženju uzajamno prihvatljivog rešenja. U dogovoru koji se postiže medijacijom nema pobednika niti gubitnika. Cilj je da se pronađe najbolje rešenje koje će omogućiti zaštitu interesa obe strane. Nadalje, rešavanje sporova kroz medijaciju je jevtinije i brže, ali je za njen uspeh neophodno da se postigne dogovor.

Medijacija u Srbiji nije obavezna i sudovi je nude kao alternativni način rešavanja onih predmeta u kojima se strane ne slažu sa presudom sudije već žele da sami zaštite svoje interese.

Tekst je preuzet sa sajta EurActiv.rs i u celosti ga možete pročitati OVDE.